Mandala
- Burak Yamanlıca
- 31 May 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Haz 2021
Mandala sanat aktivitesi

Kendini Keşfetmek ve Şifalanmak için Mandala Sanatı
Mandala (Sanskritçede “çember” veya “bütünleme” anlamında kullanılıyor) uzun bir tarihe sahip ve bütünlüğün/tamlığın derin ruhsal anlamı ve temsili olarak biliniyor. Birçok insan ve kültür, mandalanın içsel anlamını özümsemiş durumda. Budistler, Tibetliler ve Hindular, mandaladan ve onun büyüleyici güzelliğinden anlam çıkarmışlar. Psikanalist Carl Jung buna “bilinçsiz benliğin temsili” adını vermekte.
Mandala yaygın olarak, şekilde temsil eder ama ayrıca bizim bilincimizi aşan daha büyük bir ekosisteme ve evrene de göndermede bulunur. “Merkezli bir çember” deseni, bildiğimiz mikro ve makro dünyadan yansıyan yaratılışın temel yapısı. Aslında, doğada bulunan ve biyolojide, jeolojide, kimyada, fizikte ve astronomide görülen bir desen.
Sanat Terapisinde Mandala Kavramını Kullanmak
Bir mandala yaratmanın doğasında, tedavi ve semboller var. Mandala sanat terapisinde yarattığımız şekiller ve renkler, yaratma zamanında içsel benliğimizi yansıtacak. İçgüdülerimiz ve duygularımız, yaratma sürecinde bize ilham vermeli ve yol göstermeli. Sonuçta, bir mandala yaratırken kendi portremizi yaratıyor olacağız. Böylelikle, o anda ne hissediyorsak, duygularımız hangi yönde akıyorsa, bunlar mandala sanat terapimizde temsil ediliyor olacak. Birçok sanat terapisinde olduğu gibi bu, bir yere varmakla ilgili değil, yolculuğun kendisiyle ilgili. Bir yere ulaştığımızda, anlamlı ve kişisel bir şeylerin temsiline, mandalamız üzerinden kısa bir zaman sürecindeki görünümümüze sahip olacağız.


Kendini Keşfetme ve İyileşme için Mandala Sanatı
Mandala sanatı ve onun tarihe dair bilgi sahibi olduğumuza göre, bir mandala yaratmayı ve onun gücünü kullanmayı öğrenmeye hazırız. Mandala tasarımlarının merkezi, çemberdir. Mandala sanatımızı yaratmak için herhangi bir renge veya malzemeye bağımlı değiliz, bu
yüzden bırakalım duygularımız ve içgüdülerimiz yaratma sürecinde bize yön versin.

İhtiyaç Duyulan Malzemelerin Seçimi
Öncelikle çizim malzemelerini seçmemiz gerekmekte. Tekrar edelim, burada bir sınırlama yoktur; keçeli kalem, sulu boya, pastel boya, renkli kalem, yağlı boya vs. kullanabiliriz. Ayrıca üzerinde çizim yapacağımız bir kağıt parçası, tuval, mukavva veya aklımıza ne geliyorsa, bir malzemeye ihtiyacımız olacak. Pergelimiz (ya da çember çizmemize yardımcı olacak herhangi bir şey) varsa, bu da işimize çok yarar.
Yer Seçimi Önemli
Mandalamızı oluşturacağınız yerin dikkat dağıtıcı olmaması öneriliyor.
Bu, kişisel bir deneyim olmalı. Tabii o an bir mandala grubunda değilsek...




Comments